Om een duurzame impact te maken, formuleerden we ons hoofddoel in doelen op zowel de korte als de lange termijn.
Op korte termijn focusten we ons op twee concrete doelen die eenzaamheid direct verminderen: stuur een kaartje (naar bijvoorbeeld je eigen oma of een willekeurige oudere) of geef een oudere op die wel een kaartje kan gebruiken. Qua aantal verstuurde kaartjes mikten we op een stijging met factor 10, van 3.735 naar 37.750 kaartjes in een periode van drie maanden. Daarnaast hoopten wij minimaal 500 aanmeldingen te ontvangen van ouderen die een kaartje heel goed kunnen gebruiken.
Heldere doelstellingen. Maar minstens zo waardevol vinden wij doelstellingen die structurele impact maken. Daarom formuleerden wij er twee duurzame doelen bovenop: download de app (want gemiddeld stuurt een app-gebruiker 9 keer per jaar een kaartje) of adopteer een oudere (leg langdurig contact met een oudere die Omapost aan je koppelt). Het verschil dat we wilden maken? 200% groei in het aantal app-downloads in drie maanden tijd (wat op jaarbasis grofweg 10.000 extra verstuurde kaartjes oplevert) en 500 extra geadopteerde ouderen in dezelfde periode.
PR & Multichanneling
Heel veel zichtbaarheid was de eerste stap. Door bewust een gedurfd concept te lanceren, verwachtten we de nodige media-aandacht en daarmee ‘gratis PR’. Vervolgens was het aan ons om de spinoff daarvan maximaal te verzilveren op betaalde kanalen als Search, Facebook, Instagram en Display- en App advertising. Multichannel en slim getarget.
Daarvoor ontwikkelden we materiaal dat de positieve boodschap van Omapost benadrukt. Veel mag niet tijdens de lockdown, een kaartje versturen mag wél. Omapost als het alternatief dat een win-win oplevert: je oma blijft veilig én ontvangt iets persoonlijks van je. Precies die vibe stond centraal op de website en in de social- en display campagnes:
“Het is in deze tijd niet altijd makkelijk om in contact te blijven met je oma. Een kaartje maakt het verschil. Juist nu. Laat je oma weten dat je aan haar denkt, met een echt kaartje. Download de app en stuur Omapost.”
Bij de inzet van Facebook en Instagram stond de inzet van data centraal. Om app downloads te realiseren koppelden we de iOS Appstore en de Google Playstore, met lookalike-profielen en betrokkenheidsgroepen konden we erg nauwkeurig targeten. Daarbovenop zetten we een Smart Display campagne op, lanceerden we een app campagne en vingen we de gebruikers diep in de funnel met relevante search ads en een passende landingspagina. Full funnel marketing dus.